UITBREIDEN ZEEASTERWEG: WAAROM EN HOE?

Aan de Zeeasterweg in Lelystad ligt de belangrijkste stortlocatie van Afvalzorg. In Nederland worden afvalstromen zoveel mogelijk gerecycled of verbrand. Afval waar geen betere verwerking voor mogelijk is, wordt op Zeeasterweg permanent gestort. Afvalzorg wil stortlocatie Zeeasterweg eenmalig uitbreiden in hoogte en capaciteit. Uit onderzoek van het ministerie blijkt dat er de komende 20 jaar afval blijft dat alleen permanent gestort mag worden. Ondanks innovatieve verwerkingstechnieken en recycling. Dit restafval moet gestort worden op een van de 18 stortlocaties in ons land. Iedere regio draagt in Nederland haar steentje bij in de afvalketen. Locatie Zeeasterweg ligt centraal in Nederland, beschikt over de vereiste voorzieningen en is daarom geschikt en veilig voor uitbreiding voor te storten afval.

 

Over locatie Zeeasterweg

In 1997 nam Afvalzorg de 63 ha metende locatie Zeesterweg over van Rijkswaterstaat. Het grondwater op een deel van het terrein was ernstig verontreinigd. Afvalzorg heeft de locatie gesaneerd, de oude stortcompartimenten ontgraven en nieuwe stortcompartimenten aangelegd volgens de moderne milieueisen. In 2005 werd de locatie heropend.

Om ook in de toekomst voldoende capaciteit te waarborgen, wil Afvalzorg de locatie ophogen van 15 meter, naar op sommige plekken maximaal 35 meter. Er zijn verschillende mogelijkheden om de heuvels te verhogen. Dit kan bijvoorbeeld gelijkmatig, in een speels landschap of met één duidelijk hoogteaccent. Nadat de heuvels volgestort zijn, wordt een nieuw landschap gemaakt dat publiek toegankelijk is.

Waar staan we ?

Tussen december 2023 en het voorjaar van 2024 is Afvalzorg in gesprek met alle geïnteresseerden en betrokkenen  over het  plan om stortlocatie Zeeasterweg in Lelystad eenmalig op te hogen. Dit maakt onderdeel uit van het participatieplan dat begin november 2023 is aangeboden aan gemeente Lelystad en de provincie Flevoland. Doel van het participatietraject is om, in samenspraak met de gemeente en provincie, de mogelijkheden voor uitbreiding te onderzoeken en de zorgen en wensen van betrokkenen zorgvuldig in kaart brengen voordat de vergunning wordt aangevraagd. 

 

Bekijk de planning

In gesprek: waarover, met wie en wanneer?

Vóór de aanvraag van de vergunning wil Afvalzorg graag in gesprek met omwonenden, betrokkenen, belanghebbenden en belangstellende partijen. De vergunningaanvraag is gepland in 2025.

VOLGENDE BIJEENKOMST DINSDAG 14 MEI 2024

In de periode van december 2023 tot medio mei 2024 organiseert Afvalzorg verschillende participatiebijeenkomsten. Na de startbijeenkomst op 13 december 2023, hebben in januari en februari twee participatiebijeenkomsten plaatsgevonden over de impact van de ophoging en de herinrichting van de locatie na sluiting. Op woensdagavond 27 maart organiseerden we een extra workshop over de herinrichting waarbij aanwezigen konden meedenken over de vorm en het gebruik van de heuvels, nadat deze gefaseerd volgestort zijn.

Op dinsdag 14 mei vindt de vierde en laatste participatiebijeenkomst plaats. Dan bespreken we het concept eindverslag met het verloop, de uitkomsten en de afspraken van de bijeenkomsten. U bent van harte uitgenodigd. Aanmelden kan via de link.

 

Lees meer over de bijeenkomsten

Nieuws

 • 22 februari 2024

  Derde participatiebijeenkomst ophoging Zeeasterweg

  Op donderdag 29 februari a.s. vindt de derde participatiebijeenkomst plaats waarin Afvalzorg met omwonenden en andere betrokkenen in gesprek gaat over het plan om stortlocatie Zeeasterweg in Lelystad eenmalig uit te breiden in hoogte. Lees verder

  Lees verder
 • 14 februari 2024

  Rondleiding stortlocatie Zeeasterweg 9 maart

  Als onderdeel van het participatietraject ophoging stortlocatie Zeeasterweg, organiseert Afvalzorg op zaterdag 9 maart om 11.00 uur een rondleiding over de locatie. Lees verder

  Lees verder
 • 17 januari 2024

  Tweede participatiebijeenkomst ophoging Zeeasterweg

  Op donderdag 25 januari vindt de tweede participatiebijeenkomst plaats waarin Afvalzorg met betrokkenen in gesprek gaat over het plan om stortlocatie Zeeasterweg eenmalig uit te breiden in hoogte. Met als onderwerp: de impact van de uitbreiding. Lees verder

  Lees verder
Bekijk al het nieuws

Heeft u een vraag?

We gebruiken cookies. Dit doen we om onze site persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van je bezoekersgedrag.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.