Hieronder vindt u een antwoord op de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op of meld u aan voor de nieuwsbrief. Dan houden we u op de hoogte van het project.
Afvalzorg is ruim 20 jaar nauw betrokken bij Schoteroog. Eind jaren 90 hebben wij de voormalige stortplaats – die toen veel overlast veroorzaakte voor de omgeving – gesaneerd. Vervolgens heeft Afvalzorg het terrein samen met Recreatieschap Spaarnwoude heringericht tot een recreatiegebied waar veel Haarlemmers gebruik van maken.
Zonneweide Schoteroog wordt geplaatst op de hellingen aan de zuid- en westzijde van Schoteroog. Er is gekozen voor een variant die zorgvuldig wordt ingepast in het landschap. De zonnepanelen volgen de contouren van het landschap. Een groenstrook van 3 meter breed en 2 meter hoog omringt de zonneweide. Vanaf het water en het recreatiepark is er nagenoeg geen zicht op de zonnepanelen. Natuur, recreatie en energie zijn in balans. De huidige recreatiemogelijkheden worden niet aangetast.
Het is voor ons van belang dat recreatie, natuur en duurzame energieopwekking in balans zijn. De plek voor het realiseren van de zonneweide is het resultaat van zorgvuldige overwegingen tussen de gemeente Haarlem, een landschapsarchitect en Afvalzorg in samenspraak met het Recreatieschap Spaarnwoude. Er moet voldoende duurzame energie opgewekt worden om het project financieel haalbaar te maken. De aangewezen locatie staat de huidige recreatiemogelijkheden op Schoteroog niet in de weg. Bovendien tasten we de natuur zo min mogelijk aan. De zonneweide ligt voor recreanten, vanaf het water en voor omwonenden zo veel mogelijk uit het zicht.
De totale oppervlakte van de zonneweide wordt circa 2,5 hectare.
Op 22 april 2020 is voor de regio IJmond/Zuid Kennemerland een aantal zoekgebieden gedefinieerd, waar de mogelijkheden voor duurzame energieproductie verkend konden worden. Deze zoekgebieden zijn tot stand gekomen op basis van een aantal workshops waarin lokale deelnemers een set aan voorwaarden hebben geformuleerd hoe en waar duurzame energieprojecten in de gemeente Haarlem mogelijk zijn. Eén mogelijk gebied dat uit deze verkenning naar voren is gekomen is recreatiegebied Schoteroog. Om invulling te kunnen geven aan de RES (Regionale Energie Transitie) én de ambitie van de gemeente Haarlem, heeft Afvalzorg een plan ontwikkeld voor een zonneweide die zorgvuldig wordt ingepast in het landschap van recreatiegebied Schoteroog. Met deze zonneweide kunnen wij lokaal op een duurzame manier groene energie produceren. Ook kunnen we een deel van de inwoners van de gemeente Haarlem voorzien in hun jaarlijkse energiebehoefte en daarmee de CO2-uitstoot reduceren.
Voor Afvalzorg is het van groot belang dat het energielandschap in balans is met de natuur, recreatie en de omgeving. In onze visie en missie benadrukken we niet voor niets dat we stortlocaties op een duurzame manier beheren en benutten en deze na willen laten als veilige, mooie landschappen. Het recreatieve gedeelte op Schoteroog wordt dan ook niet aangetast. Zo kunnen recreatie en duurzame energieopwekking zonder problemen naast elkaar bestaan.
In het Nederlandse Klimaatakkoord is afgesproken om de CO2-uitstoot sterk te verminderen. De Nederlandse ambitie is om in 2030 de CO2-uitstoot te halveren ten opzichte van 1990. Om hier invulling aan te geven, hebben de 30 energieregio’s in Nederland een Regionale Energie Strategie (RES) opgesteld, en wordt onderzocht waar en hoe het beste duurzame elektriciteit op land opgewekt kan worden. Ook Regio IJmond/Zuid Kennemerland heeft een RES opgesteld om stap voor stap over te gaan op duurzame energie en warmte. De gemeente Haarlem heeft de ambitie om in 2030 zo veel mogelijk elektriciteit lokaal en duurzaam op te wekken en in 2040 volledig aardgasvrij te zijn.
Zonneweide Schoteroog is een van de belangrijkste locaties die naar voren is gekomen voor zon op landprojecten binnen de gemeente Haarlem. De zonneweide levert circa 3,5 MWp groene stroom, voldoende voor circa 1.350 Haarlemse huishoudens.
Ja, heel graag. Ons doel is een zo veel mogelijk gedragen plan door alle betrokkenen. Afvalzorg heeft in overleg en samenspraak met de directe omgeving de eerste plannen verder uitgewerkt. Een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van alle betrokkenen heeft vervolgens meegedacht over het ontwerp. Tijdens een achtal overleggen in 2021 hebben we alle zorgen en ideeen verzameld en zoveel mogelijk verwerkt in het plan. In april 2022 wordt de vergunning aangevraagd bij de gemeente Haarlem.
Ons uitganspunt is dat omwonenden kunnen meeprofiteren door financieel deel te nemen in het park. De vorm staat nog niet vast en moet nog onderzocht worden. Er wordt gewerkt aan een intentieovereenkomst met Energiecooperatie Kennemer Kracht. Een paar mogelijke opties:
- Obligaties: u legt een bedrag in en krijgt een rendement en zekere teruggaaf van de inleg.
- Aandelen: u investeert en bent mede-eigenaar en ontvangt een goed rendement.
- Investering: u investeert in een deel van het park waarmee u uw eigen stroomverbruik kunt produceren. Uw kosten voor uw elektriciteit zijn dan heel laag.
De zonneweide wordt zo mooi mogelijk ingepast in het landschap. De panelen komen in de plaats van de huidige bramenstruiken op het talud. De contouren en de hoogte van Schoteroog blijven dus gelijk. Schittering van de panelen is een aandachtspunt. Met modellen kunnen we inzichtelijk maken of schitteringen zullen optreden die tot hinder leiden in de omgeving. En hoe we de stand van de panelen zo aanpassen dat schittering voor omwonenden wordt voorkomen, of de mogelijkheden van kleurfolies onderzoeken.
De zonneweide wordt aangelegd op het deel van Schoteroog dat momenteel begroeid is met braamstruiken. Natuur is voor ons en Staatsbosbeheer als beheerder van Schoteroog erg belangrijk. We hebben in samenwerking met verschillende adviesbureaus dan ook allerlei mogelijkheden onderzocht om de natuur op Schoteroog te behouden of indien mogelijk te bevorderen. Er is een landschappelijk inpassingsplan opgesteld en in april 2022 start een ecologisch onderzoek naar marterachtigen, padden en vleermuizen.
Er zijn inderdaad plannen om de windmolens te vervangen. Dit is echter geen project van Afvalzorg. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente Haarlem.
Schoteroog maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam. Een zorgvuldige juridische toetsing heeft plaatsgevonden om te bepalen of Schoteroog inderdaad een goede locatie is voor een zonneweide. In februari 2021 is toestemming gegeven voor de opwekking van duurzame energie op Schoteroog. April 2022 wordt de vergunningaanvraag ingediend bij de gemeente Haarlem. Als alles volgens planning verloopt, kan voorjaar 2023 een SDE++ subsidie worden aangevraagd. Bekijk hier de projectplanning.
Wilt u op de hoogte blijven van Zonneweide Schoteroog? Dan kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief en overige informatie.
De zonneweide geeft invulling aan de Regionale Energie Strategie (RES) én de ambitie van de gemeente Haarlem om zoveel mogelijk duurzame energie op te wekken. De keuze voor een zonneweide op locatie Schoteroog is reeds gemaakt. Tijdens meerdere bijeenkomsten hebben omwonenden en andere betrokkenen tijdens meerdere bijeenkomsten meegedacht over het definitieve ontwerp. Op deze manier hebben we de wensen, ideeën, zorgen en suggesties geinventariseerd. In het definitieve ontwerp hebben we hier zo goed mogelijk rekening mee gehouden.
We hebben zorgvuldig nagedacht over zichtlijnen van omwonenden op de zonneweide en inpassing in het landschap. Hiervoor hebben we ook de expertise ingeschakeld van een landschapsarchitect. Op deze website kunt u verschillende impressies bekijken die laten zien hoe de zonnepanelen zijn ingepast in het landschap van Schoteroog. Bij het plaatsen van de zonnepanelen houden we ook rekening met de contouren van het huidige landschap en veranderen we de huidige structuur van paden niet. We passen de zonneweide aan, aan de bestaande situatie op Schoteroog en laten het recreatiegedeelte ongemoeid. De zonneweide is voor het grootste gedeelte uit het zicht en wordt omringd door een brede groenstrook.
Voor meer informatie over het tijdspad van de te realiseren zonneweide, verwijzen we u naar de planning.
De levensduur van de zonneweide is 20-30 jaar.
Voor de financiering van de parken zullen verschillende bankinstellingen worden benaderd. Op basis van offertes wordt de meest geschikte bankinstelling gekozen. Onafhankelijk van de keuze van de bankinstelling zal Afvalzorg ook een deel aan eigen vermogen moeten inleggen om de financiering tot stand te laten komen.
We gaan uit van ongeveer 1.000 uren aan zonlicht voor Schoteroog. Dit aantal zonuren is voldoende om ongeveer 4.800 MWh aan groene elektriciteit op te wekken. De meest rendabele periode voor zonnepanelen in Nederland is tussen de periode maart tot oktober.