Deze week ondertekenden directeuren Romeo Malizia (Murmex) en Mark Vaal (Afvalzorg) de aannemingsovereenkomst voor de aanleg van de onderafdichting van een nieuw stortcompartiment op afvalverwerkingslocatie Wieringermeer in Middenmeer. Met dit nieuwe compartiment realiseert Afvalzorg 400.000 m3 capaciteit voor het veilig storten van afvalstromen uit de Randstad en omgeving.  

De meervoudig onderhandse aanbesteding is gewonnen door Murmex met de beste prijs-kwaliteit verhouding. Eind van dit jaar wordt het stortvak opgeleverd zodat het in het voorjaar 2025 in gebruik genomen kan worden. Het stortvak bevindt zich in het midden van de locatie en zal buiten de locatie niet tot nauwelijks zichtbaar zijn. Het soort afval dat op Wieringermeer wordt gestort blijft gelijk.

Maatschappelijke functie

Afvalzorg heeft de maatschappelijke functie om afvalstromen veilig te storten die niet hoogwaardig (verbrand of gerecycled) verwerkt kunnen worden. In 2022 is de stortlocatie van Afvalzorg in Zaanstad gesloten. Hiermee zijn Wieringermeer en Zeeasterweg (Lelystad) de belangrijkste stortlocaties in de Randstad geworden. Volgens landelijk beleid moet restafval op één van de resterende 18 locaties verspreid over Nederland worden gestort. Er mogen geen nieuwe stortplaatsen worden geopend. Om ook op langere termijn over voldoende stortcapaciteit in het westelijk deel van de Randstad te blijven beschikken en de landelijke spreiding van stortcapaciteit te waarborgen, is Afvalzorg begin 2023 een vergunningstraject gestart voor een nieuw stortcompartiment op Wieringermeer. Deze vergunning is in augustus 2023 verleend.

Over Wieringermeer

In 1997 nam Afvalzorg Wieringermeer over van het Centraal Afvalverwerkingsbedrijf West Friesland (CAW). Op de locatie van 56 hectare zijn naast Afvalzorg ook de bedrijven HVC en Sortiva gevestigd. HVC heeft op Wieringermeer een vergistings- en composteerinstallatie en Sortiva richt zich op groencompostering, overslag van huishoudelijk afval en sortering van plastic afval. Wieringermeer is één van de drie pilotlocaties voor het landelijk onderzoek naar Duurzaam Stortbeheer (iDS). Op het gesloten deel van de stortlocatie is een zonnepark aangelegd met 11.000 panelen, genoeg voor het verbruik van 1.000 huishoudens. Zo krijgt de locatie een duurzaam tweede leven.

We gebruiken cookies. Dit doen we om onze site persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van je bezoekersgedrag.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.