Afvalzorg onderstreept het belang voor het behoud van Zaans erfgoed en subsidieert de sanering rond molenschuur De Paauw en de complete opbouw van de bijbehorende oliemolen in de Nauernase polder.

Molenschuur De Paauw

De zwaar vervallen molenschuur aan de Nauernase Vaart bij de Schermersluis dateert uit de 17e eeuw. Het is een Zaans unicum omdat deze als enige oorspronkelijk een inpandige blokmaalderswoning kent. De molenschuur, een gemeentelijk monument, ging onlangs over van de gemeente Zaanstad naar Stichting Zaanse Pakhuizen. Het is een van de laatste voorbeelden van een door mensen bewoonde schuur behorende bij een molen. Dat maakt hem zeer bijzonder en de moeite waard om te restaureren.
Mede dankzij een schenking van Afvalzorg in 2012, kan Stichting Zaanse Pakhuizen nu de sanering rond molenschuur De Paauw in Nauerna uitvoeren. De 200 ton asbesthoudende afval wordt veilig verwerkt bij Afvalzorg.

Replica oliemolen De Paauw

Oliemolen De Paauw, gebouwd in 1669, was een dubbele oliemolen die dag en nacht werd bemand. In de Zaanstreek stonden oorspronkelijk 204 oliemolens. Daarvan zijn er nog 4 over waaronder De Paauw, de enige industriële molen langs de Nauernase Vaart. De molen werd in 1895 gesloopt.
In de overeenkomst van 4 juni over de toekomst van de Nauernase polder hebben de betrokken partijen afgesproken om een replica van De Paauw te subsidiëren. De molen en schuur zijn een prachtige aanwinst voor het buurtschap Nauerna en de komende generaties. De bedoeling is dat de nieuwe eigenaar mogelijkheden zal creëren voor de verenigingen uit het buurtschap Nauerna om daar bijeenkomsten te kunnen houden.

We gebruiken cookies. Dit doen we om onze site persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van je bezoekersgedrag.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.