Tijdens de Raadsvergadering van de gemeente Zaanstad eind vorige week, is de zogenaamde “verklaring van geen bedenkingen” afgegeven. Deze verklaring is nodig voor het verkrijgen van de gedoogbeschikking en de vergunning voor de uitbreiding (ophoging) van stortlocatie Nauerna. Hierdoor heeft Nauerna begin 2015 weer voldoende stortcapaciteit voor het verwerken van afval dat niet gerecycled of verbrand kan worden. Tevens heeft de Rechtbank Haarlem vorige week bepaald dat Nauerna voldoet aan de bepalingen in het huidige bestemmingsplan.

Uitspraak Rechtbank

Rechtbank Haarlem heeft vorige week geoordeeld dat er geen sprake is van overtreding van het huidige bestemmingsplan wat betreft de hoeveelheid reeds gestorte afvalstoffen én de hoogte van het gestorte afval op Nauerna. Dit naar aanleiding van een beroep van één omwonende van Nauerna. De huidige storthoogte valt binnen de eindhoogte van de stortheuvels zoals die zijn vergund en zijn aangegeven op de plankaart in het bestemmingsplan.

Gezamenlijke overeenkomst

Het afgeven van de “verklaring van geen bedenkingen” is een van de uitwerkingen van de overeenkomst die is gesloten tussen Belangengroep Nauerna, gemeente Zaanstad, Havenbedrijf Amsterdam, Provincie Noord-Holland en Afvalzorg. In deze overeenkomst zijn de partijen het eens geworden over de toekomst van de Nauernasche polder. De restcapaciteit van stortlocatie Nauerna wordt uitgebreid met 2 miljoen kubieke meter. Afvalzorg mag permanent 15 hectare blijven gebruiken voor tijdelijke opslag- en recyclingactiviteiten. De stortactiviteiten stoppen definitief op 1 april 2022. In drie fases wordt de komende jaren een openbaar natuur- en recreatiegebied van 60 hectare aangelegd. De vormgeving van het recreatiegebied en de plaats van het bedrijventerrein is in overleg met alle partijen bepaald. Ook komt er een extra groene buffer rondom Nauerna door de inrichting van park HoogTij en natuurontwikkeling in de Nauernase Venen. Tevens wordt ondermeer een verenigingsgebouw voor de bewoners van Nauerna gerealiseerd.

We gebruiken cookies. Dit doen we om onze site persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van je bezoekersgedrag.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.