Vanmiddag gaf wethouder Theo Groot van gemeente Hollands Kroon samen met directeuren Chris Kuijten van HVC en Bert Krom van Afvalzorg het officiële startsein voor een nieuw duurzaam project. HVC en Afvalzorg hebben een overeenkomst gesloten voor de levering van stortgas voor de verwarming van de vergistingsinstallatie in Middenmeer. Hierdoor wordt jaarlijks 700.000 m3 aardgas en daarmee 1.260 ton CO2-uitstoot bespaard. Dit is te vergelijken met het energieverbruik van 390 gezinnen in een jaar.

In de vergistingsinstallatie van HVC wordt van groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) groen gas gemaakt. Het restant wordt ontwaterd en omgezet in compost. Op deze wijze wordt ieder jaar 160.000 ton gft-afval van de aandeelhoudende gemeenten van HVC weer waardevol gemaakt en levert het nutsbedrijf een bijdrage aan een circulaire economie (waarin afval weer grondstof wordt). In april 2012 werd in Middenmeer de vergistingsinstallatie in bedrijf genomen. Sindsdien is al meer dan 5,5 miljoen m3 groen gas aan het landelijke aardgasnet geleverd, waarmee huizen en bedrijven worden verwarmd.

Duurzame verwarming

De vergistingsinstallatie in Middenmeer werd tot voor kort verwarmd met warmte die opgewekt werd door een 25 jaar oude warmtekrachtkoppelingsinstallatie. Nu is daar een duurzaam alternatief voor gevonden. De vergistingsinstallatie wordt verwarmd door stortgas uit de naastgelegen stortlocatie Wieringermeer van Afvalzorg. Door afbraakprocessen in het afval komt stortgas vrij. Dit stortgas wordt door Afvalzorg onttrokken en geleverd aan de zogenaamde “stortgasketel”. Deze ketel, te vergelijken met een CV-ketel, zorgt voortaan voor het verwarmen van de vergistingsinstallatie. Daarnaast wordt ook het kantoor van de compostering in Middenmeer hiermee verwarmd. Het project is voor beide bedrijven een praktijkvoorbeeld van duurzaam ondernemen. De uitstoot van broeikasgas vermindert en er worden minder fossiele brandstoffen gebruikt.

We gebruiken cookies. Dit doen we om onze site persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van je bezoekersgedrag.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.