Sinds 2017 werken rijksoverheid, provincies, stortplaatsbeheerders en wetenschappers samen aan een innovatief experiment naar Duurzaam Stortbeheer. Op drie pilotlocaties in Nederland, waaronder twee locaties van Afvalzorg, vindt het onderzoek plaats naar het op duurzame wijze beheren van stortplaatsen. Halverwege de tien jaar durende pilot heeft een onafhankelijk bureau een tussenevaluatie opgesteld. Hieruit blijkt dat het experiment kans van slagen heeft, zonder negatief effect op het milieu. De gewenste processen, zoals de uitspoeling van verontreinigingen en natuurlijke afbraak/stabilisatie van organisch materiaal zijn in gang gezet. Hiermee staan de seinen op groen voor de tweede helft van de pilot.

De locaties waar het onderzoek plaatsvindt zijn Braambergen (Almere) en Wieringermeer (Middenmeer) van Afvalzorg en Kragge II (Bergen op Zoom) van Attero. Met het project introductie Duurzaam Stortbeheer (iDS) wordt onderzocht of het mogelijk is om de verontreiniging al in de stortplaats af te breken en onschadelijk te maken, zodat eeuwigdurende nazorg vervalt of zoveel mogelijk wordt beperkt. Bij duurzaam stortbeheer wordt water en/of lucht toegevoegd wat biologische afbraakprocessen in de stortplaats stimuleert. Met duurzaam stortbeheer kan een aanzienlijke kostenbesparing worden gerealiseerd en geven we het probleem niet door aan volgende generaties. De tussenevaluatie geeft vertrouwen voor de toekomst en reden om door te gaan met de pilots.

Lees hier het persbericht van de samenwerkende partijen

We gebruiken cookies. Dit doen we om onze site persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van je bezoekersgedrag.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.