Voor het tweede achtereenvolgende broedseizoen hebben vele oeverzwaluwen hun nesten gebouwd op locatie Nauerna. Om dat te bewerkstelligen, heeft Afvalzorg zo goed mogelijke omstandigheden proberen te scheppen voor de oeverzwaluw. Een speciale broedwand van zand werd in het voorjaar van 2022 voor ze aangelegd. Leden van de Vogelbeschermingswacht Zaanstreek die langskwamen voor tellingen, kwamen tot een mooi resultaat.

Steilwand

De oeverzwaluw heeft een voorkeur voor een steilwand om tunnels in uit te graven. De voorgaande broedwand werd afgegraven en een nieuwe, nog grotere zandhoop werd neergelegd. Door hem recht af te steken creëerden we een perfecte zwaluwwand. Naast een steilwand is genoeg voedsel natuurlijk ook een voorwaarde. Een gemiddeld nest met jongen eet wel 7000 insecten per dag. We wachtten in spanning af.

Tellingen

Dat de wand in de smaak viel, werd al snel duidelijk. Vanaf april tot en met de zomer van dit jaar waren oeverzwaluwen er druk bezig met het graven van gangen en het maken van nestjes. Leden van de Vogelbeschermingswacht Zaanstreek kwamen op vier verschillende momenten langs om tellingen uit te voeren. Het resulteerde in maar liefst 150 gegraven gangen, 50 eerste broedsels en 35 tweede broedsels. Een prachtige uitkomst!

We gebruiken cookies. Dit doen we om onze site persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van je bezoekersgedrag.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.