Bodemzorg is verantwoordelijkheid voor de aanpak van de restverontreiniging van een voormalige gasfabriek in Enkhuizen. Provincie Noord-Holland heeft deze verantwoordelijkheid enkele jaren geleden via afkoop overgedragen aan Bodemzorg. Na jarenlange actieve onttrekking van het grondwater, wordt deze actieve beheersing bij wijze van proef stopgezet.

Verminderen van nazorg

Bodemzorg houdt zich actief bezig met het verminderen van de nazorg van bodemverontreinigingen. We onderzoeken de verschillende mogelijkheden hiervoor, onder de voorwaarde dat er geen sprake mag zijn van risico’s voor mens of natuur. Onder de parkeerplaats aan het Paludanushof in Enkhuizen bevindt zich een bodemverontreiniging die is ontstaan door de activiteiten van een gasfabriek van 1914 tot 1951. Na vele saneringsmaatregelen is er nog een restverontreiniging achtergebleven in de bodem. Daarom werd er continu grondwater onttrokken; zogenaamde actieve beheersing.

Proef van twee jaar

Na een uitgebreide beoordeling en evaluatie van de nog aanwezige restverontreiniging en de actieve beheersing, is geconcludeerd dat het mogelijk is om de beheersing stop te zetten. Dit wordt in eerste instantie tijdelijk gedaan als proef van twee jaar. Bodemzorg zal in deze periode de locatie periodiek blijven monitoren. Daarna wordt geëvalueerd of de beheersing definitief stopgezet kan worden.

 

We gebruiken cookies. Dit doen we om onze site persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van je bezoekersgedrag.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.