PERSBERICHT Afvalzorg wil depot als bron geuroverlast uitsluiten

Vandaag is Afvalzorg gestart met het leegrijden van het tijdelijk opslagdepot (buffer) voor brandbaar afval op afvalverwerkingslocatie Wieringermeer in Middenmeer. In 13 weken wordt circa 43.000 ton brandbaar afval afgevoerd naar de afvalenergiecentrales van AEB in Amsterdam en HVC in Alkmaar. Afvalzorg wil hiermee uitsluiten dat de geuroverlast van de afgelopen periode wordt veroorzaakt door het bufferdepot op de locatie. Begin april worden de werkzaamheden afgerond.

Iedere dag wordt circa 800 ton brandbaar afval afgevoerd met vrachtwagens. Dit zijn gemiddeld 20 vrachtwagens per dag en 40 vervoersbewegingen. Door de activiteiten in het depot kan eventueel geuroverlast ontstaan. Afvalzorg neemt zo veel mogelijk maatregelen om dit te voorkomen. Afvalzorg heeft besloten te stoppen met het tijdelijk opslaan van brandbaar afval op Wieringermeer als de buffer leeg is.

Tijdelijke opslag én permanent storten

Afvalzorg hield zich tot vandaag op Wieringermeer bezig met het tijdelijk opslaan van brandbaar bedrijfsafval wanneer er incidenteel sprake was van gebrek aan capaciteit bij de afvalenergiecentrales in Nederland. Bijvoorbeeld bij onderhoud of storing. Naar aanleiding van de geurklachten rond de locatie, is vanaf januari 2017 geen brandbaar afval meer aan- of afgevoerd. Nu Afvalzorg heeft besloten te stoppen met het tijdelijk opslaan van brandbaar afval, wordt dit deel van de locatie in de toekomst gebruikt voor het permanent storten van afvalstromen waar in Nederland geen betere verwerkingsmogelijkheid voor is (bijv. reinigen, recyclen of verbranden). Een activiteit die Afvalzorg al sinds de jaren ’80 uitvoert op locatie Wieringermeer.

Drie afvalbedrijven op Wieringermeer

Naast Afvalzorg zijn op locatie Wieringermeer nog twee andere afvalverwerkingsbedrijven werkzaam. HVC heeft op de locatie een vergistings- en composteerinstallatie waar gft-afval wordt vergist en gecomposteerd. Sortiva houdt zich op de locatie bezig met groencompostering, overslag van huishoudelijk afval en sortering van plastic afval.

We gebruiken cookies. Dit doen we om onze site persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van je bezoekersgedrag.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.