Er vinden momenteel mooie ontwikkelingen plaats op onze locatie Braambergen. Sinds maart 2008 werd de locatie al gesloten voor het storten van afval, en sinds begin dit jaar zijn ook de overslagactiviteiten gestopt. Nu is de tijd gekomen voor een nieuwe inrichting. Daarbij is er veel aandacht voor het thema duurzaamheid en circulaire economie.

De gemeente Almere streeft ernaar zich te profileren als een groene en duurzame gemeente. Er zijn voor de locatie inspirerende en ambitieuze plannen in voorbereiding voor groene energie, nieuwe natuur, recreatie en sportfaciliteiten.

Duurzame energie

Op een deel van het terrein ontwikkelen we een zonnepark waarmee groene stroom wordt opgewekt, die weer ten goede kan komen aan gebruikers in de nabije omgeving. Momenteel wordt op beide stortheuvels een Solarbase verharding aangebracht, waarop we in 2022 een 10 hectare groot zonnepark gaan bouwen. Er kan dan voor circa 5.300 huishoudens duurzame elektriciteit worden opgewekt. Ook onderzoeken we de mogelijkheid om hiermee waterstof te produceren waarmee tractoren van het lokale landbouwbedrijf kunnen worden aangedreven.

Recreatie

Afvalzorg werkt nauw samen met de gemeente Almere, Staatsbosbeheer en diverse lokale belangenorganisaties aan een mooie en veilige nieuwe bestemming met nieuwe recreatiemogelijkheden. Een mountainbike trail is inmiddels al aangelegd. Deze route wordt later nog aantrekkelijker gemaakt door extra beplanting. Ook wandelroutes en doorgaande fietsroutes worden aangelegd als onderdeel van het omringende Almeerderhout.

Vergroten biodiversiteit

Het gebied wordt ook aantrekkelijker door aanplanten van bomen en struiken die tevens de biodiversiteit vergroten. Staatsbosbeheer heeft plannen voor een informatiecentrum over grondstoffen (van Plant tot Plank) en het belang en nut van bos en de diverse gebruiksmogelijkheden.

We gebruiken cookies. Dit doen we om onze site persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van je bezoekersgedrag.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.