Met de publicatie van het Belastingplan 2019 afgelopen week is duidelijk geworden dat de reeds aangekondigde verhoging van het tarief voor de afvalstoffenbelasting zeer fors is. Vanaf 1 januari 2019 wordt de afvalstoffenbelasting over het storten of verbranden van afval zeer waarschijnlijk met € 18,–  verhoogd naar € 31,39 per ton. Als gevolg van deze wijziging wordt ook het tarief voor de nog niet in werking getreden exportheffing verhoogd naar € 31,39 per ton. Dit is echter pas definitief na vaststelling in de eerste kamer medio december.

In het regeerakkoord was afgesproken dat de afvalstoffenbelasting structureel 105 miljoen euro meer moest opbrengen. In 2017 bracht de afvalstoffenbelasting circa 89 miljoen euro op, bij een tarief van € 13,11 euro per ton. Onder meer uitgaande van een dalend afvalaanbod in 2018 en 2019 is de benodigde tariefsverhoging geraamd op circa € 18,– in 2019.

We gebruiken cookies. Dit doen we om onze site persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van je bezoekersgedrag.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.