De DCMR Milieudienst Rijnmond was op 23 juni gastheer van de tweede inspiratiesessie voor de hernieuwde aanpak van IBC-locaties. De middag werd georganiseerd door Bodemzorg vanuit de werkgroep “herziening IBC-locaties” van het BodemBreed Forum. Onderwerp van gesprek was de voormalige stortplaats aan de Albert Schweitzerdreef in Maassluis. Tijdens deze inspiratiesessie lag de focus op de financiële aspecten van deze IBC-locatie die in opdracht van de DCMR door Bodemzorg wordt beheerd.

Schijf van vijf

De financiële aspecten is één van de onderdelen uit de zogenaamde schijf van vijf. De werkgroep herziening IBC-locaties streeft naar een hernieuwde dynamiek en naar eindige oplossingen voor de bodemproblematiek. Dit vanuit de schijf van vijf: omgevingsaspecten, proces-aanpak, technisch-inhoudelijke oplossingen, bestuurlijk-juridische en financiële aspecten.

Locatie Albert Schweitzerdreef

Tijdens de inspiratiesessie lichtte Sander Feenstra van Bodemzorg de lokale situatie toe. Om de voormalige stortplaats met huishoudelijk afval aan de Albert Schweitzerdreef,  is in de jaren ’90 een damwand en folie-bentoniet wand geplaatst. Omdat hierdoor een soort badkuip ontstond, is een systeem aangebracht met filters die grondwater onttrekken. Een zuivering is aanwezig en sinds de aanleg wordt de verontreiniging in het grondwater gemonitord. Volgens het huidige nazorgplan moeten de voorzieningen eeuwigdurend in stand worden gehouden. Dit houdt in dat binnen afzienbare tijd hoge kosten moeten worden gemaakt voor vervanging van onderdelen. Tijdens de inspiratiesessie werd een aantal alternatieven voor deze eeuwigdurende nazorg besproken.

Nieuw financieel model

Door Marcel Rozing van Bodemzorg en de Rebel Group is vervolgens een financieel model gepresenteerd. Het model gaf een kostenvergelijking tussen het voorzetten van het huidige beheer en een eindige aanpak bestaande uit kernonderzoek en een deelsanering. Het financiële model kan hierbij inzicht geven in de mogelijkheden, risico’s en kansen van de huidige aanpak versus de gewijzigde aanpak. Na deze presentatie werd van gedachten gewisseld over de mogelijke uitbreidingen, verbeteringen en toepassingen van het model.

Derde inspiratiesessie

Na de zomer van 2016 volgt een derde inspiratiesessie rondom het Griftpark in Utrecht waar de focus zal liggen op de omgevingsaspecten uit de schijf van vijf. Op het jaarlijkse symposium BodemBreed in november 2016, presenteert de werkgroep de ervaringen en resultaten uit de inspiratiesessies. Voor meer informatie over de herziening van IBC locaties of over het financieel model kunt u contact opnemen met Marcel Rozing van Bodemzorg, via m.rozing@afvalzorg.nl of telefonisch 088 – 801 08 01.

We gebruiken cookies. Dit doen we om onze site persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van je bezoekersgedrag.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.