Afvalzorg en CityTec hebben op 12 mei 2014 een contract ondertekend voor het vervangen van de bestaande openbare verlichting op bedrijventerrein De Liede door duurzame led-verlichting die gevoed wordt door gelijkspanning. De provincie ondersteunt dit innovatieve project met subsidie. Dit is het eerste moderne gelijkspanningsnet in Nederland dat op een bedrijventerrein geïnstalleerd zal worden.

Duurzaam

Aanleiding is het streven van Bert van Dijk, rentmeester die namens Afvalzorg bedrijventerrein De Liede beheert, om zowel energie als kosten te besparen. “Wij kijken kritisch naar de duurzame kant van onze organisatie en zijn daarom zeer verheugd dat we het eerste bedrijventerrein in Nederland zijn waar gelijkspanning toegepast zal worden. De led-lampen zullen 71% minder energie verbruiken waardoor de CO2-uitstoot met 11.559 kg per jaar omlaag zal gaan. De ingebruikname van het duurzame verlichtingsnet vindt in oktober 2014 plaats, en wel op een feestelijke manier.”

Gelijkspanning

We kijken uit naar een vruchtbare samenwerking met CityTec. Geert Meijer, directeur van CityTec, licht toe: “De voordelen van led-verlichting – minder verbruik en een langere levensduur – zijn al langer bekend. Maar juist de combinatie met gelijkspanning en intelligente besturing is uniek: hierdoor wordt de verlichting niet alleen duurzamer, maar ook slimmer. Bijvoorbeeld omdat iedere lamp apart en vanaf afstand gedimd en gecontroleerd kan worden. Zo kan de verlichting ’s nachts of in het weekend worden gedimd, maar indien nodig wel plaatselijk maximaal licht geven bij calamiteiten.”

Bedrijventerrein De Liede

Bedrijventerrein De Liede, onderdeel van Afvalzorg, ligt tussen Haarlem en Amsterdam en is het grootste bedrijventerrein voor autodemontage en recycling in Nederland. De Liede is dan ook uitgegroeid tot een bekende locatie voor gebruikte auto’s en auto-onderdelen, zowel in Nederland als buiten de landsgrenzen. De duidelijke inrichting van het bedrijventerrein en de technisch hoogstaande infrastructuur zorgen zowel voor een goede onderlinge samenwerking tussen de ruim 60 bedrijven die er gevestigd zijn als voor een adequate bescherming van het milieu.


Gerard den Hartog (Commercieel directeur CityTec) en Bert Krom (directeur Afvalzorg)

We gebruiken cookies. Dit doen we om onze site persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van je bezoekersgedrag.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.