De provincie Noord-Holland draagt de beheer- en nazorgverplichtingen van de Doktersbuurt Zuid in Oostzaan deze maand over aan Bodemzorg. Het is alweer de 30ste locatie met bodemverontreiniging waarvan alle aansprakelijkheden worden ondergebracht bij Bodemzorg, de landelijk werkende beheer- en nazorgorganisatie. 

De Doktersbuurt

De Doktersbuurt in Oostzaan is een woonwijk, gebouwd eind jaren ’50. Destijds is voor het ophogen van het terrein en dempen van sloten onder andere gebruik gemaakt van verontreinigde materialen. Vervolgens is de locatie afgewerkt met een laag zand danwel grond van schonere kwaliteit, waarna nieuwbouw heeft plaatsgevonden. Vanwege het gebruik van verontreinigde materialen in Doktersbuurt Zuid is ter plaatse een grondwaterverontreiniging ontstaan.

Actief monitoren

Bodemzorg neemt nu de monitoringsverplichting voor het ondiepe en diepe grondwater over van de provincie Noord-Holland. De veiligheid van de bewoners wordt hier al jaren gegarandeerd door het uitvoeren van binnenluchtmetingen. Deze werkzaamheden worden voorgezet door Bodemzorg.

Het diepe grondwater wordt gemonitord om verspreiding van verontreinigingen richting het naastgelegen recreatiegebied vroegtijdig te kunnen constateren én indien nodig maatregelen te treffen. Bodemzorg onderhoudt tevens de drainage voor de afvoer van het regenwater op de openbare weg van de wijk, door het twee keer per jaar door te spuiten. Door een uitgebreid pakket van maatregelen, wordt voorkomen dat de bodemverontreiniging ooit nog risico’s kan veroorzaken.

We gebruiken cookies. Dit doen we om onze site persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van je bezoekersgedrag.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.