Bodemzorg draagt actief bij aan het veilig maken en waar mogelijk herontwikkelen van voormalige stortplaatsen. In Nederland zijn circa 3.800 oude voormalige stortplaatsen. De laatste tien jaar zijn de nooit onderzochte gevallen geïnventariseerd en risico’s voor mens en milieu onderzocht; het zogenaamde NAVOS-onderzoek. Voor de ongeveer 250 locaties in Noord-Holland is dit onderzoek uitgevoerd door Bodemzorg.
Bij het NAVOS-onderzoek is het grondwater rondom 131 locaties gemonitord. Ook is de kwaliteit en dikte van de deklagen en de kwaliteit van het oppervlaktewater, de waterbodem en het gewas onderzocht. Op 70% van de locaties bleek sprake te zijn van een geringe invloed van het stortmateriaal op de grondwaterkwaliteit. Ook de verspreidingsrisico’s bleken klein. Bodemzorg heeft vervolgens in opdracht van de provincie Noord-Holland vervolgonderzoek (NAVOS II) uitgevoerd op die locaties waar voortzetting van de monitoring of nader grondwateronderzoek gewenst was.
Vervolgonderzoek
Binnen het onderzoek werden onder andere de onderzoekgegevens van de deklaag nader bekeken. Bij de 40 meest risicovolle locaties is door Bodemzorg een indicatie gegeven van de te treffen maatregelen én de daarmee gemoeide kosten. Daarnaast is onderzoek gedaan naar de zogenaamde NA-potentie van de stortplaats. Hieronder verstaan we het geheel van fysische en biologische processen dat voor vermindering van (verspreiding) van verontreiniging zorgt. Zo is meer duidelijkheid ontstaan over de verontreinigingssituatie, de invloed van de stortlocatie op de omgeving, de potentie van natuurlijke afname en de toekomstige verspreidingsrisico’s. Op ongeveer 10% van de oorspronkelijke 131 locaties bleek vervolgmonitoring en/of nader onderzoek nodig. Bodemzorg heeft dit onderzoek (NAVOS III) tussen 2010 – 2014 uitgevoerd.