Voorheen werden bodemverontreinigingen aangepakt door ze te isoleren, te beheersen en te controleren. De zogenaamde IBC-maatregelen. Dit leidde tot hoge, in principe eeuwigdurende nazorgkosten. Door nieuwe technieken, inzichten en veranderende behoeften kan het nu gunstig zijn om een IBC-locatie alsnog actief te saneren.
Het is vandaag de dag niet altijd meer nodig om vast te houden aan langjarige of eeuwigdurende maatregelen om risico’s tegen te gaan. En om deze maatregelen steeds te controleren. Toegenomen kennis over bodemverontreinigingen en technische ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat er nu meer mogelijkheden zijn om verontreinigingen alsnog definitief te saneren. Bodemzorg biedt in samenwerking met overheden en marktpartijen oplossingen om IBC-locaties actief aan te pakken. Hierdoor besparen we volgende generaties kosten en risico’s van intensieve toekomstige nazorg.
Hernieuwde benadering
IBC-locaties hebben na de bodemsanering nog altijd een aparte status. Meer en meer blijkt dat nieuwe (beleids-)inzichten, technieken en ruimtelijke dynamiek hier verandering in kunnen brengen. Bodemzorg werpt een frisse blik op een IBC-locatie en besteedt aandacht aan verschillende succesfactoren die mede bepalen of een herziene aanpak van een IBC-locatie zinvol is. Behalve technisch kunnen succesfactoren bestuurlijk, financieel, juridisch of omgeving gerelateerd zijn. Bodemzorg zoekt hierbij altijd de beste oplossing voor klant én locatie. Met als uitgangspunt; hoe kunnen we de bodem op een kosteneffectieve manier veilig maken voor toekomstige generaties? Een inspirerend voorbeeld van een actieve aanpak van een IBC-locatie is locatie Oosteinderpoel te Aalsmeer. In plaats van eeuwigdurende controle en het voortzetten van het beheer van de verontreiniging, zijn de olieputten nu definitief opgeruimd en is de locatie ontwikkeld tot hoogwaardige natuur. Een enorme vooruitgang voor de omgeving.