Skip Navigation Links Home > Over Afvalzorg > Nieuws > Artikel

PERSBERICHT: Eerste paal nieuwe loswal Afvalzorg Noordzeekanaal

09-11-2017

Vandaag heeft Dennis Straat, wethouder gemeente Zaanstad, met een druk op de knop het startsein gegeven voor het “schroeven” van de eerste paal voor de nieuwe loswal in het Noordzeekanaal.  Dit ten overstaan van de betrokken partijen bij de bouw: combinatie Mobilis-Van den Biggelaar, Royal HaskoningDHV en Afvalzorg. Met deze loswal realiseert Afvalzorg een mooie en duurzame oplossing waarmee belasting van de wegen en de omgeving wordt beperkt. In oktober 2018 wordt de loswal in gebruik genomen. 

Viaduct verbindt loswal met bedrijfsterrein 
Anders dan we gewend zijn, is de eerste paal voor de nieuwe loswal van Afvalzorg niet de grond in geheid, maar geschroefd. Voorbij Funderingstechniek uit Amsterdam is verantwoordelijk voor het schroeven van de palen. Voor deze techniek is gekozen om trillingen bij het hoofdkantoor De Vouw, het eerste kantoor gebouwd op afval, te beperken. Met het “schroeven” van de eerste paal is een start gemaakt met de bouw van het viaduct over de Nauernaseweg dat de loswal met het bedrijfsterrein van Afvalzorg verbindt. In overleg met de gemeente Zaanstad is veel aandacht besteed aan de landschappelijke inpasbaarheid van het viaduct. Vanaf september is gestart met voorbereidingen voor het verschuiven van een deel van de Nauernaseweg. Aannemerscombinatie Mobilis-Van den Biggelaar is verantwoordelijk voor de bouw van het viaduct en de loswal en voor de verlegging van de weg. Na oplevering zal de combinatie gedurende 10 jaar verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de loswal en het viaduct.

Duurzame oplossing voor omgeving 
De nieuwe loswal aan het Noordzeekanaal biedt een duurzame oplossing voor de omgeving van het afvalverwerkingsbedrijf. Schepen tot 135 meter kunnen grotere hoeveelheden afvalstromen per water aanvoeren. De huidige loswal in zijkanaal D zal worden opgeheven. De nieuwe loswal is onderdeel van de in 2015 gemaakte afspraken met Belangenvereniging Nauerna, Havenbedrijf Amsterdam, gemeente Zaanstad en de provincie over de toekomst van de Nauernasche polder. Hierin is ook afgesproken dat op locatie Nauerna de stortactiviteiten in 2022 stoppen, er een permanent bedrijfsterrein komt van 15 hectare en dat in fases een openbaar natuur- en recreatiegebied van 60 hectare wordt opgeleverd.

 


Terug naar alle artikelen »

Deze pagina afdrukken